Tuesday, June 30, 2015

Paha aika

Aamulla Raamattua lukiessani pamahti silmille moinen kohta:


"Sen vuoksi viisas vaikenee tällaisena aikana, sillä tämä aika on paha." 
Aam. 5:13


Tämä kohta on pyörinyt mielessäni useasti viime kuukausien aikana. Taisi olla erityisesti viime vaalien jälkeen kun erityisesti mietin tämän kohdan ajankohtaisuutta. Mitä enemmän luin ihmisten - uskovienkin (tai ehkä juuri nimenomaan heidän) - kommentointia liittyen vaalitulokseen, samaa sukupuolta olevien parien suhteisiin, Ukrainan, Kreikan tai vaikkapa Lähi-idän tilanteeseen, sitä enemmän nämä Aamoksen sanat soivat korvissani.

Sosiaalinen media tuntuu olevan kaikkein pahin - niin, tai siis ihmisten käyttäytyminen siellä. Nettipoliisi Fobbaa lainaten, "voi niitä aikoja, kun somessa mellastivat vain alaikäiset". Jos minua nyt houkuteltaisiin liittymään johonkin perinteistä avioliittomallia kannattavaan tai sukupuolineutraalia avioliittoa vastustavaan ryhmään netissä, niin todennäköisesti hylkäisin koko pyynnön.

Monien kristityiksi itseään kutsuvien kommentit ja kielenkäyttö ovat häpeäksi heidän Mestarilleen. Jos milloinkaan olen vakavasti harkinnut lähtöä kokonaan pois sosiaalisesta mediasta, niin lukiessani näitä kommentteja, jotka saavat minut tuntemaan suurta myötähäpeää. En ole enää vähään aikaan viitsinyt edes linkittää omia blogipostauksiani facebookiin, koska olen pettynyt siihen keskustelun tapaan ja tasoon, jota somessa käydään vaivautumatta edes lukemaan itse tekstiä.

Omasta puolestani myönnän tehneeni vääriä valintoja, sortuneeni ylilyönteihin ja katuvani joitain tölväisyjäni netissä. Sitä suuremmalla syyllä luen mietiskellen tuota profeetan kohtaa ja haluan oppia lisää tuota mielenlaatua, joka on hiljainen ja nöyrä sydämeltä. Miten muuten luulemme voivamme vastustaa seuraavaa massahysterian aaltoa, joka on kenties vielä nykyistäkin ovelammin manipuloitu? Uskovat kun tuntuvat olevan aivan yhtä lailla tämän ajan hengen vietävissä (suuntaan tai toiseen) kuin kuka muu hyvänsä. Todellisia viisaita näyttää olevan hyvin harvassa, mutta heille näyttää olevan yhteistä se, että he eivät riehku suuna ja päänä netissä.


"Missä on paljon sanoja, sieltä ei syntiä puutu, mutta joka huulensa hillitsee on taitava." Snl. 10:19



PS. Tämä nyt päällimmäisenä mielessä tästä, syvempää analyysia tekstistä ehkä myöhemmin.



No comments: