Thursday, March 21, 2013

Mistä kaikki alkaa?

Mieti, millä tavoin kristinusko ilmenee länsimaissa?

Olla kristitty tarkoittaa useimmille ihmisille yhtä kuin käydä kirkossa tai kokouksissa. Uskonystävämme, jota emme aikoihin ole nähneet, saattaa näin kysyä meiltä: "Missä ootte käyneet...?" 

Kristityllä saattaa edelleen olla jonkinlainen ulkoinen habitus ("miltä pyhä näyttää?"). Ennen kaikkea hänellä on tietynlainen käyttäytyminen. (Kristitty onkin joskus enemmänkin kiristetty.)

Kristinusko on yksityisasia (erityisesti täällä Suomessa), josta ei haluta puhua muille, varsinkaan julkisesti. Usein pidetään jopa epäsopivana, mikäli joku haluaa sanoa jotain uskostaan, erityisesti julkisesti. (Mediassa tätä kutsutaan "jeesusteluksi".)

Kun ajatellaan Uuden testamentin antamaa kuvaa evankeliumista, hyvästä uutisesta, kyse on jostain paljon enemmästä, kuin mikään noista edellisistä tai edes niistä yhteensä. Juttelin kerran erään itämaista uususkontoa edustavan naisen kanssa ja hän kertoi jo kokeilleensa kristinuskoa ja pettyneensä siihen. Kun kysyin lähemmin, mitä hän tarkoitti, hän kertoi viettäneensä aikaa luostarissa. Minä siihen, että sillä ei välttämättä vielä ole mitään tekemistä sen kanssa, että on kristitty. Ihmisen on synnyttävä uudesti ylhäältä.

Kun puhutaan seurakunnan istuttamisesta, asetelma on jollain tapaa väärä. Ei meidän tulisi seurakuntaa istuttaa, vaan evankeliumia, so. ilosanoman siemeniä, ihmisten sydämiin. Jeesus ei ole missään kehottanut meitä seurakunnillastamaan ihmisiä tai ylipäätään harrastamaan seurakuntaa tai jotain sen toimintamuotoa. Jeesus itse asiassa sanoo kovat sanat oman aikansa uskonnollisuuden heavyusereille, jotka kiertävät maat ja meret hankkiakseen edes yhden käännynnäisen, josta sitten tekevätkin helvetin oman ja kahta vertaa pahemman kuin mitä he itse ovat. (Matt. 23:15)

Vaan mitä meidän pitää tehdä?

Jeesus esittää Matteuksen evankeliumin 16. luvussa opetuslapsilleen kysymyksen kenen ihmiset sanovat Jeesuksen olevan. Tämän jälkeen Hän kysyy suoraan niiltä miehiltä, jotka sanovat olevansa Hänen seuraajiaan, kenen he sitten sanovat Hänen olevan? Saatuaan oikean vastauksen Jeesus alkaa sitten puhua seurakunnasta, joka on Hänen projektinsa ja jota saatanan joukot eivät voi voittaa. (Matt. 16:13-18)

Seurakunta alkaa siis siitä, kuka Jeesus on Sinulle. Kaikki alkaa tästä ja oikeasta vastauksesta siihen.

Seurakunta ei siis ala parkkipaikoista, wc-tiloista, hyvästä äänentoistosta, ilmastoinnista tai "awesome!"-ylistysryhmästä tai edes voidelluista työntekijöistä. Seurakunta alkaa aina siitä, kuka Jeesus on minulle. Älä siis koskaan aloita sitä mistään muusta.



-------

Aina silloin tällöin blogini saa pyyhkeitä siitä, ettei siinä anneta hengellisen työn tekijöille eväitä tavalliseen seurakuntatyöhön. Jos näin on, katson onnistuneeni toiminnassani. En nimittäin suin surminkaan halua laittaa lisää pökköä pesään jonkun ohjelmaorganisaation pyörittämiseen.



No comments: