Sunday, September 30, 2012

Muutoksista

Omassa elämässäni on viimeisten parin kuukauden aikana tapahtunut paljon mielenkiintoista muutosta. Olen vaihtanut työpaikkaa, aloittanut uudet opinnot (entistenkin ollessa vielä vaiheessa) ja asunnon vaihtokin on mielessä. Se on saanut uudella tavalla tarkkailemaan itseään ja miettimään, miten muutos vaikuttaa minuun itseeni. Ymmärrän, että eräs perusjuttuja on se, että muutokset elämässämme nostavat usein pintaan sen, mitä todellisuudessa olen. Muutoksiin liittyy yleensä erilaisia kriisejä ja haasteita (niinkuin nykyään on tapana sanoa) ja näissä meidän todellinen minämme vasta paljastuukin.

Kun mietin tätä teemaa Raamatun valossa, niin ensimmäisenä tulee tietenkin mieleen muutoksen välttämättömyys. Älkää mukautuko, vaan muuttukaa... Muuttukaa, uudistukaa mielenne hengeltä... Tuttuja teesejä Paavalin epistoloista. Vanhasta testamentista, Jeremian kirjasta taas löydämme mielenkiintoisen, jopa runollisenkin kuvan muutoksen välttämättömyydestä ja niistä ilmeisistä seurauksista, jotka tulevat, mikäli muutosta ei tapahdu.

Profeetta kertoo (48:11 s.) miten Mooab, eräs Juudan naapurikansoista, oli elänyt huolettomana nuoruudestaan asti ja levännyt rauhassa sakkansa päällä. Kuva on siis viininvalmistuksesta, jossa viiniä säilötään astiassa tietty aika, jonka jälkeen se kaadetaan toiseen astiaan. Nyt sakkaa ei kuitenkaan oltu tyhjennetty astiasta astiaan ja tällöin siihen oli jäänyt sen oma maku ja haju. Tästähän nousee se ilmaisu esim. profeetallisuuteen liittyen, kun jossain on "astian makua".

Nyt asiat olivat kuitenkin muuttumassa: Herra lähettää Mooabille viininlaskijat, joiden tehtävänä oli tyhjentää sen astiat ja rikkoa ne. Kun muutokseen ei oltu suostuttu ajoissa ja vapaaehtoisesti, oli edessä muutos olosuhteiden pakosta. Samoin profeetta Sefanja profetoi Jerusalemin asukkaista, että Herra tutkii tiettyjä henkilöitä heidän joukossaan, jotka rauhassa makoilevat sakkansa päällä ja huolettomana toteavat: "Ei Herra tee hyvää, eikä pahaa." Tuomio tulee kohtaamaan näitä väärän turvallisuudentunteen harhassa eläviä.

Mutta miten Sinä suhtaudut muutoksiin elämässäsi? Edustavatko ne Sinulle uhkaa vai mahdollisuutta? Pelkäätkö olemassaolevan status quon järkyttämistä niin, että roikut epätoivoisesti, jopa hinnalla millä hyvänsä turvallisessa entisessä? Löydämme Raamatusta hyviä esimerkkejä tästäkin reaktiomallista. Jeesuksen opetuslapset kirkastusvuorikokemuksen ollessa läsnä vahvimmillaan: "Herra, meidän on tässä hyvä olla, rakennetaan kolme majaa...". Tai Hiskian reaktio oman aikansa suurvaltapoliittisten haasteiden edessä: "Onpahan rauha ja turvallisuus minun päivinäni."

Jokin aika sitten eräässä rukoustilanteessa koin tärkeäksi julistaa ääneen: "Toivotan tervetulleeksi elämääni jokaisen Jumalalta tulevan muutoksen!" Uskon kautta Aabrahamkin lähti liikkeelle Jumalan lupauksen voimaannuttamana, vaikka lähtikin tietämättä, minne aikanaan saapuisi.


2 comments:

Jussari said...

"Mutta miten Sinä suhtaudut muutoksiin elämässäsi? Edustavatko ne Sinulle uhkaa vai mahdollisuutta? Pelkäätkö olemassaolevan status quon järkyttämistä niin, että roikut epätoivoisesti, jopa hinnalla millä hyvänsä turvallisessa entisessä?"

Kun kymmenisen vuotta sitten painoin päähäni valkoisen lakin elämän ollessa edessä (on se toki edessä vieläkin), odotin muutoksia innolla. Sain sitten sitä mitä tilasin, tosin ne eivät silloin olleet juuri sellaisia mitä olin kuvitellut, mutta jälkeenpäin ajatellen juuri sellaisia mitä niiden tuli ollakin. Jumalan johdatusta.

Vuosi sitten koin elämässäin todella ison muutoksen (arvaatkin varmaan mistä puhun). Olin jo aikaisempina vuosina aavistanut että jotain suurta ja mullistavaa on mahdollisesti tulossa, mutta silloin minua pelotti ja pidinkin kynsin hampain kiinni "turvallisessa entisessä".

Mutta kun Jumala on suunnitellut jotain tulevaksi, ei pieni ihmisraukka voi asialle mitään. Herra oli kuitenkin armollinen ja antoi muutoksen tapahtua pienissä erissä vähitellen, sen sijaan että kaikki olisi rysähtänyt kerralla. Nyt jälkeenpäin voin jo melkein nauraa niille muutaman vuoden takaisinlle uudistumisen peloille. :D

Lisää muutoksia on varmasti vielä lähivuosina tulossa. Mutta sen sijaan että suhtautuisin niihin pelolla, olen toiveikkain mielin, koska tiedän että Jumalan suunnitelmat ovat niitä kaikista parhaimpia. ;-)

Timo Koivisto said...

Kommentistasi nousee esille (ainakin) eräs tärkeä pointti; meidän on hyvä jälkikäteen miettiä ja muistella, miten Herra kussakin tilanteessa on toiminut kohdallamme. Voimme aina oppia kokemuksistamme. Omalla kohdallani, kun nämä asiat alkoivat tapahtua ja huomasin eläväni muutosprosessin keskellä, teroitin itselleni tarkkaavaisuutta sen suhteen, miten, kuinka ja millä tavoin Herra tulisi nyt toimimaan. Hän hyvin harvoin (jos koskaan?) toimii samalla tavoin kahta kertaa peräkkäin, mutta voimme silti oppia Hänestä ja Hänen tavastaan toimia.